» » Voltaire Mani Al Hakim - Live Eats Live
Voltaire Mani Al Hakim - Live Eats Live FLAC album

Tracklist

1 Sonceto Mi Izgreva Od Zapad 04:14
2 Begstvo Od Ovoj Grad 03:54
3 Voskresnuvanjeto Na Lady Ludiela 03:20
4 Seedno E Sto Si Prav 03:27

Credits

  • Acoustic Guitar, Vocals – Љупчо Софрониевски
  • Drums – Еди (Андреј Анастасов) Young Master-Apprentice*
  • Post Production, Producer – З. Петровски*

Notes

LIVE eats LIVE… And in the end meets life again, ова е како некоја протоформула на живите изведби, така и оваа жива компилација на изведби требаше во себе да ги содржи неколкуте оттсечоци од „ Брсјачките Сказни„ изведени пред неколку луѓе во МКЦ. Замислено како пастиж од кој ќе изнедрат свежи варијанти на еден поинаков ракурс од албумот. Неколку дена пред самиот настап дојдов до една луда идеја да спојам група на музичари кои што во стварноста се едноставно незамисливи како квартет, и со нив да извлечам каков таков базис, врз кој подоцна ќе сликам. Ваков експеримент за секој сериозен музичар е врвен грев, практично ја направив првата и единствена проба на лице место за време на настапот. Панично размислував и решив да ризикувам ( дозволено ми е бидејќи музиката понекогаш ме истоштува ). Ги зедов сировите скици и оддлучив да си поиграм со нив за да го прикажам замисленото, амбиентот беше застрашувачки-лишен од секаква мистична нијанса ( пазарно импрегниран ), сепак се осмелив да ги повлечам: Љупчо Софрониевски: гитара, Златко Трајковски моно муг, миракулозниот Еди на тапани. Требаше за сето време да раководам со енергиите на овој вибрантен контрадикторен оркестар составен од хипер ега. Некаде од страната на публиката го лоцирав Васе од Бернис (soul brother). Чувствував право гадење и бев убеден дека конечно успеав да влезам во амбисот на подпросечноста, но, сепак некој треба да верува во чуда за да му се случат, па така ( откако заврши таа несносна парада на ега-фестивалот Земјотрес ) со Зденко Петровски решив да поработам на реди-мејдот, на пример во „Бегство од овој град применивме радикална промена на темпото од кое што не бев задоволен уште на самиот настап. Сите композиции на албумот се правени во еден мантраистички манир – минијатури. Во последен момент во сликата влезе Драган Стојковски од Ла Колони Волвокс ( ја премреживме структурата ) па некако успеав да го добијам донекаде посакуваниот амбиент што ќе ја оживее емоцијата и крафтот на песните, без да се наруши есенцијата на живиот настап. Заедно со Зденко наснимивме дополнителни вокали и тоа звучи некако вака. Колекција од една мрсна, помалку хипнотичка изведба, Мислам дека стигнавме дома... И така најомразената песна стана најрадијантна: Бегство од овој град. Ова е уште еден артефакт, дисонантен исто како и самото време во кое живееме. Знам дека оваа релевантност ( од денешна перспектива е дискутабилна) но, времето ќе покаже дали сме ја постигнале целта. Кој знае, можеби. Можеби... Се` е едно големо: можеби. В. Манчевски

Магиструм Златко Трајковски: моно муг
Драган Стојковски: клавијатури ( на Бегство од овој град )

Live eats live… And in the end meets life again. Like in the shamanistic ritual we all meet the unexpected. Especially for this occasion we have here Voltaire Mani Al Hakim (the most unknown-known artist of the Macedonian alternative scene).

Without any prior assemblage we witness the first and only appearance in this constellation as follows: Zlatko Trajkovski: mono moog, Dragan Stojkovski keyboards on “Begstvo od ovoj grad”. Postproduction by: Zdenko Petrovski/Vlado Manchevsky Arrangements by: V. Manchevsky

Available for free download on the publisher's Bandcamp-page

Voltaire Mani Al Hakim - Live Eats Live FLAC album

Musician performer: Voltaire Mani Al Hakim

Title: Live Eats Live

Date of release: 2017

Genre: Folk, World, & Country

Size FLAC: 1361 mb

Rating: 4.7 / 5

Votes: 907

Other Formats: MPC RA MIDI AUD MP2 DTS AHX

Related to Voltaire Mani Al Hakim - Live Eats Live FLAC Albums